73. Hum i Pićan

→ 01. 05. 2011.

Mladenka, Domenico i ja smo za današnji izlet odabrali najmanji grad na svijetu – Hum. Smješten je u središnjoj Istri u općini Buzet.

Roč i Hum su središta glagoljaštva hrvatske srednjovjekovne pismenosti i književnosti još iz 9. stoljeća. 863 god bizantski car šalje braću Ćirila i Metoda da šire bogoslužje među moravskim Slavenima. Prevodeći pismo iz latinskog na staroslavenski, Ćiril je izumio pismo glagoljicu. Glagoljica se trajno zadržala kod Hrvata u Istri i primorskim krajevima. U Humu se glagoljica koristila do početka 20. stoljeća.

Hum je svoj današnji izgled dobio još u 11. stoljeću. Tada je na ostacima stare utvrde izgrađen Humski kaštel i uz njega prvi niz kuća. Tada je Istra pripadala franačkom carstvu. Grof Mark Ulrich prvi, podiže i obnavlja niz kaštela među kojima i ovaj u Humu. U darovnici Ulricha drugog, Hum se prvi put spominje pod nazivom – Castrum Cholm (prema starom hrvatskom obliku Him ). Tada počinje povijest Huma kao grada – utvrde. U kasnijim izvorima Hum se spominje kao – castrum (tvrđava ), čime je naglašavana njegova fortifikacijska uloga.

Hum je spomen – grad. U tijeku gotovo jednog tisućljeća u Humu se izvan gradskih zidina nije ništa gradilo.

U maloj crkvi na groblju nalaze se zanimljive freske.

Hum je poznat po biski.Humska biska je rakija od imele, a porijeklo vuče još iz keltskih vremena.

PIĆAN

Još u antičkom dobu je izgrađena gradina koja je kasnije za vrijeme Rimljana postala vojno uporište – Petina. Do danas su ostala najočuvanija monumentalna vrata iz 16. st. Pićan je 1962 proglašen spomenikom kulture. Tu je nekad bilo sjedište biskupije. U Pićnu je 1859. rođen Matko Brajša Rašan poznati skladatelj i autor Istarske himne. Svake se godine održava Legendfest, festival naeodnih priča, običaja, legendi i bajki.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s