65. ELEKTRA po Euripidu

→  04. 03. 2011.

Elektra po Euripidu

prema preradbi Mani Gotovac iz 1988 godine

redatelj, scenograf, kostimograf i koreograf Damir Zlatar Frey

dramaturginja Željka Udovičić Pleština

skladatelj Darko Hajser

igraju : Branka Cvitković, Helena Minić, Lana Gojak, Vasil Zafirčev, Tomislav Kvartuč, Zoran Kelava, Damjan Simić, David Belas, Elda Kosanović Radovik, Gordana šimić

Sinoć sam u INK u Puli gledala generalnu probu predstave Elektra, redatelja Damira Zlatara Freya. Volim kazalište i u zadnje vrijeme idem dosta često. Nikad još nisam gledala generalnu probu neke predstave. Osjećala sam se kao da sam na premijeri predpremijere. Moj prijatelj i ne sluti koliko me usrećio što mi je omogućio da gledam predstavu. Hvala Domenico!

Prošle godine sam gledala Salomu od istog redatelja. Redatelj Damir Zlatar Frey nam je u obe predstave davnu prošlost na izuzetan način ukomponirao u sadašnje vrijeme. Skoro da i nema razlike između davnih prethistorijskih i današnjih događanja u svijetu. Pitanje koje ostaje nakon gledanja tih predstava je: da li se čovjek pored tako ogromnog tehnološkog razvitka uopće pomakao milimetar od svoje iskonske zle kobi? Želja za vladanjem, osvajanjem, pohlepa, ubojstva, moć…i sve to pod krinkom služenja svojoj obitelji, svom narodu i svom Bogu! Jako smo osjetljivi na svoj narod, na svoju državu, na svojeg Boga, na svoju obitelj…ali smo isto tako spremni da iz “ljubavi” prema njima “opravdano” pogazimo sve moralne vrijednosti koje smo već odavno trebali naučiti! Da li nam takve predstave samo na trenutak iskristaliziraju što i kako napraviti u nekim životnim situacijama, pa jedno vrijeme živimo na taj način dok nas opet neka sila ne odnese na krivu stranu? Da li je čovjek zaista tako slab da koliko god sluša, čita, gleda, uči, da opet ponovo i ponovo radi iste greške i ponovo pada na životnim ispitima!?

Predstava je predobra…scenografija savršena, glazba odlična, a glumci vrhunski. Bravo!!!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s