52. Motovun i Grožnjan

15. 08. 2010.    Danas smo Domenico, Mladenka i ja iskoristili ovaj prekrasan dan za obilazak dva prekrasna gradića u Istri. Naoružali smo se auto-karatama, dobro smo proučili put ali smo svejedno malo zalutali, haha. Ajajaj Istrijani zalutali u Istri!

Motovun je najbolje sačuvana srednjovjekovna istarska utvrda. Nalazi se u sjevernom dijelu Istre, na strmom brežuljku iznad doline rijeke Mirne. Tu su još u prapovijesnim vremenima gradili svoje utvrde ilirska i keltska plemena. Ime mu je keltskog porijekla od riječi Montana što znači – grad u gori. Zidine koje su nekad služile za obranu Motovuna u obliku su prstena i dva poluprstena. Uz Motovun je vezana legenda o Velom Joži po kojoj je Vladimir Nazor napisao pripovijetku. U Motovunu se održavaju brojne manifestacije. Međunarodni filmski festival se održava svako ljeto. Motovun je domaćin  nekoliko balonaških manifestacija jer zbog povoljne klime omogućuje letenje tijekom čitave godine. Oko Motovuna su vinogradi s najpoznatijim vinskim sortama – malvazija, teran i pinot. Uz rijeku Mirnu nalazi se motovunska šuma koja je najpoznatije stanište tartufa.

Nakon obilaska Motovuna krenuli smo prema Grožnjanu koji je smješten na brežuljku s druge strane rijeke Mirne.

Grožnjan je grad umjetnika. Tu se održavaju mnogobrojni koncerti klasične glazbe, jazz festival, slikarske manifestacije Extempore, brojne izložbe u gradskoj galeriji kao i u tridesetak privatnih galerija i studia, te međunarodna ljetna filmska škola. Grožnjan je međunarodni kulturni centar hrvatske glazbene mladeži. Brojni kulturno povijesni spomenici svjedoče o njegovoj bogatoj povijesti. Mnogi arheološki nalazi nađeni u mjestu i okolici dokaz su da je ovaj brežuljak bio nastanjen još prije 3500 g.

Fotografije Grožnjana počinju od planinarske oznake – crveno bijeli krug (ne mogu ja bez planina!)

4 misli o “52. Motovun i Grožnjan”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s