46. Gradina Monkodonja – Rovinj

20. 06. 2010.  Marina i ja smo danas trebale ići u Sloveniju, ali izlet je otkazan. Onda smo se prijavile za izlet na Učku, pa je i taj izlet zbog nevremena otkazan. I tako smo nas dvije odlučile da odemo do Rovinja.

U blizini Rovinja se nalazi arheološko nalazište koje potiče iz brončanog doba. Otišle smo ga razgledati. Prije samog nalazišta svratile smo do Kultne jame. Duboka je 50 m. Razgledale smo je samo izvana jer u nju mogu ući samo iskusni speleolozi.

Gradina Monkodonja (Moncodogna = brdo dunja) je naselje koje potiče iz doba bronce, 1800 – 1200 pr. Kr. Bilo je opasano kilometar dugačkim bedemom, širine 3 m i visine preko 3 m. Izgrađen je u tehnici suhozida od kamenih blokova koji su mjestimično težili i više tona. U gradinu se ulazilo kroz dvoja vrata, jedna na zapadu i jedna na sjeveru. Naselje je podijeljeno u tri dijela. Na samom vrhu, okruženo bedemom bila je Akropola i tu su živjele bogatije obitelji. Izvan zidina bili su gornji i donji grad. Naselje je imalo oko 1000 stanovnika što je za prapovijesno razdoblje izrazito velik broj.

Mene uvijek oduševe takva mjesta. Bezbroj pitanja mi se vrti u glavi. Kakvi su bili ljudi koji su tada živjeli? Kojim jezikom su govorili? Koju glazbu su slušali? Zanima me koliko smo mi emocionalno napredovali naspram njih. Da li znamo bolje suosjećati, voljeti, poštivati…ili smo isti kao oni? Svi mi koji sada živimo smo tu zahvaljujući neprekinutom nizu od početka čovjeka. I svi nosimo u sebi tragove iz prapovijesti…tragove divljine!

Nakon razgledavanja Monkodonje otišle smo u Rovinj. Rovinj je prekrasan grad. Nije ga potrebno opisivati…jednostavno treba doći i doživjeti ga!

Hodale smo uz samu obalu, po stijenama, od Marine do Villas Rubin i natrag.

Danas smo se nauživale Rovinja!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s