21. Skrad…Vražji prolaz…izvor Kupice

22. 11. 2009.   Putujemo u Skrad. Danas ide jedna moja prijateljica samnom. Ona me upisala na onaj prvi izlet, u svibnju o. g. Ornela je ” kriva ” što sam ja postala ovisnik o planinama, haha. Ona se dobro opremila, ima štapove i gojzerice. Nadam se da će i ona uskoro postati planinarka! Tu su i Marina i Gordana i drugi. Zlatko nam je voditelj.

Stigli smo u Skrad. Vrijeme je sunčano. Naše hodanje počinje od željezničke stanice. Spuštamo se po stazi. Pod nogama mi šušti lišće…uživancija! Tlo je pokriveno debelim slojem lišća i naši koraci stvaraju šuškavu melodiju. Spuštamo se prema Vražjem prolazu, otprilike tristo metara.

Dolazimo do jedne špilje, zove se Zeleni vir. U njoj je voda. Tu ispod 70 m visokih stijena izvire potok Iševnica. Ispred špilje je 70 m visok slap potoka Curka, koji skupa s vodom iz špiljskog jezera stvara riječicu Iševnicu. Tu stajemo desetak minuta. Predivno je tu. Vode izviru iz dubina i visina!

Nastavljamo se spuštati uz riječicu. Prati nas njen žubor. Staza nas vodi kroz šumu. Preskačemo usku riječicu…uzimam kamenčiće iz vode i nastavljam dalje. Približavamo se Vražjem prolazu. Ispred ulaza u Vražji prolaz je odmaralište. Malo ćemo se odmoriti, pojesti nešto i onda idemo u V. prolaz.

Ove sam godine bila u ” paklu ” u Sloveniji, hodala stazom boga podzemlja po Učki i sada me čeka Vražji prolaz. Ajajaj počela sam se družiti s vragom, haha. Ili se nisam nikad ni prestala družiti s njim?

Evo nas u Vražjem prolazu. To je uski kanjon…strme stijene se uzdižu visoko i zaklanjaju nebo…po mostovima prelazimo preko zahuktalog potoka Jasle. Koji čudan osjećaj talasa u meni…osjećam se zarobljena u tom uskom prolazu…stijene mi prijete svojom visinom…osjećam se zarobljena u buci pobješnjelog potoka…ali dobro mi je tu!

Došli smo do jedne špilje. Zove se Muževa hiža. Razgledavamo je i krećemo dalje. Staza se uspinje do raskrižja prema izvoru Kupice. Opet se spuštamo prema izvoru. Već dosta dugo hodamo, svako tolko stanem da slikam ili da pogledam di mi je Ornela. Ima ona snage, osvajati će ona planine! Danas hodamo stalno u blizini potoka i riječica…stalno nas prati zvuk voda…

I evo nas na izvoru Kupice. Punim si jednu bocu i pijem. Izvor je posebno mjesto. Ja bi svaki izvor nazvala svetim mjestom!

Odlazimo dalje, već sam malo umorna ili mi fali kava?

Kasnije smo išli u Delnice na kavu. Ornela, Marina, Gordana i ja. Bilo nam je lijepo danas i već razmišljamo o slijedećem planinarenju.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s